Sokolka, Podlesko
Sokółka, Podlesko

Skvelá továreň na výrobu syrov v Podleskom vojvodstve.

Syrová mliekareň, Serowar Skólski, sa nachádza neďaleko oblasti Sokółky v Krásnom zelenom regióne Podlesska. 

 

Farmári tu vyrábajú kozie syry z mlieka od vlastných lôz, ktoré sa pasú na miestnych pastvinách. Mliekareň ponúka tvaroh, čerstvé, zrelá a modrá syry. 

 

Do spracovateľského podniku sme dodali dva kotle na syr PLEVNIK - modely SKM 50 a SKM 100, profesionálnu dozrievaciu komoru, menší hrniec na syr Milky fj15, dosky na odkvapkávanie syru vyrobené na mieru.

Realizácia: Apríl 2020

 

prečítajte si viac »
Syr z mlieka z obchodu? Samozrejme!
Sýr z mléka z obchodu? Samozřejmě!

Mnoho ľudí, ktorých zaujíma téma výroby domácich syrov si neuvedomuje ň, ako jednoduché je takýto syr vyrobiť. Neodhodlajú sa tak domácu výrobu syru ani vyzkúšať a ospravedlňujú si to tým, že predsa nemajú prístup ku mlieku priamo od kravy, dostatok času alebo jednoducho nemajú dostatok viery v úspech.
Chcel by som teda ukázať že každý syr je teda možné vyrobiť z mlieka zakúpeného v bežnom obchode s potravinami! Samozrejme, že nie každé - na vytvorenie vhodného tvarohu musí byť mlieko jemne pasterizované pri teplote nepresahujúcej 75-80° C. Pod vplyvom vyšších teplot sa mení štruktúra bielkovín v mlieku, čo má za následok zlý účinok syridla a nedostatok zrazeniny. Preto je potrebné používať mlieko s krátkou trvanlivosťou predávané v chladničkách a pokiaľ je to možné - čerstvé mlieko priamo od farmára. 

prečítajte si viac »
Baránkovia a iné maslové dekorácie na veľkonočný stôl
Beránci a jiné máslové dekorace na velikonoční stůl

Veľkonočné stoly pred tým zdobilo mimo iných aj maslo v tvare baránka. Vráťme sa k tradícii! V niekoľkých krokoch vám ukážeme, ako vyrábať veľkonočné dekorácie z masla. Nie je to vôbec ťažké!

V našom obchode je k dispozícii niekoľko drevených maslových foriem. Jedná sa o vysoko kvalitné formy vyrobené ručne v poľských Tatrách. Ponúkame baránkov v 5 rôznych veľkostiach a okrem nich taktiež kohútov, sliepky a ploché formy v tvare hviezdy či kvetín. Použijeme variantu “great”. Rôzne formy sa však hodia po celý rok, nielen na Veľkú noc!

prečítajte si viac »
Domáci parmezán - jednoduchý recept na skvelý syr!
Domácí parmezán - jednoduchý recept na skvělý sýr!


Parmezán je jedným z najslavnejších syrov na svete. Jeho história siaha až do 11. storočia. Pochádza zo severného Talianska neďaleko Parmy a Reggia Emillia. Vyrába sa odstredeného kravského mlieka, takže je tvrdé a vhodné na trenie. V taliansku sa dodnes tradične konzumuje s cestovinamy a ravioli. Tento syr zreje minimálne rok, aj keď prstence dozrievajú minimálne 10 rokov.

V domácej výrobe je syr jedným z najjednoduchších. Lisuje sa za relatívne nízkeho tlaku (asi 10kg na 1kg syra), zrazenina sa nepreplachuje. Jednou z najdôležitejších úloh výrobcov syra je pomalé zahrievanie a stále miešanie tak, aby sa získala charakteristická  zrnitá a krehká masa.

prečítajte si viac »
Dielňa na výrobu syrov v kulinárskom ateliéry v Štetíne s Gienom Mientkiewiczom
Dílna na výrobu sýrů v kulinářském ateliéru ve Štětíně s Gienem Mientkiewiczem

Syrárske dielne sú skvelou príležitosťou pre laikov, ktorí chcú začať s dobrodružstvom domácej výroby syrov. V sobotu 20. Februára 2016 sa tieto workshopy konali v kulinárskom štúdiu  Leszek Wodnicki Szczecin.

Skupina 16 ľudí sa naučila pripraviť domácu Goudu pod vedením Giena Metkowicza. Cezary Szczupak nás taktiež poctil svojím vynikajúcim syrom z farmy Kozie Frykasy. Príslušenstvo potrebné na vlastnú výrobu syrov a vecnú podporu poskytol Jakub Krężel zo spoločnosti Serowar.pl.

                                    

                                                    Pozývame vás ku čítaniu a prehliadke foto reportáže!

prečítajte si viac »
Syrové a chlebové dielne - fotoreportáž
Sýrové a chlebové dílny - foto reportáž

Cez víkend 18 a 19 februára 2017 sa na farme pod Grusza konala dielňa na výrobu syru a chleba Toto bol druhý workshop v Západopomoranskóm vojvodstve.

Behom dvoch intenzívnych pracovných dní sa účastníci dozvedeli o tajomstvách výroby základného syra.
Prvý deň seminára začal mspoločnou výrobou syru Koryciński.

 

Je to obĺúbený, jednoduchý syr vyrobený z čerstvého mlieka. Práve týmto syrom odporúčame zahájiť vaše dobrodružstvo výroby syrov.

prečítajte si viac »
Slovník syrov
Slovník sýrů

Naučte sa termíny používané pri výrobe syrov.

 

Na začiatku svojho dobrodružstva si prehliadnite nomenklaturu používanú pri výrobe syrov.
Pochopenie týchto nových slov vám pomôže pochopiť recepty a technologické procesy.
Annatto, pleseň, chlorid vápenatý, syrová farba, kyselina mliečna, mušelín…..a mnoho ďalších.

prečítajte si viac »
Typické potencionálne problémy
Typické potenciální problémy

Zistite, s akými problémami sa môžete stretnúť pri výrobe syru, a pozrite sa, ako sa s nimi vysporiadať! :)

  • Hotový syr je príliš suchý a tvrdý.
  • Mlieko nekoaguluje a netvorí pevný tvaroh.
  • Po lisovaní je náročné odstrániť syrovú handričku; kúsky syra zostávajú na šatke.
  • Po krájaní uvidíte v tele syra malé dierky - syr vypadá ako huba.
  • Behom sušenie alebo po parafinizácii sa na povrchu syra vytvorí pleseň.
  • a ďalšie problémy ...
prečítajte si viac »
Stanovenie začiatku koagulačného procesu a jeho koncového času
Stanovení začátku koagulačního procesu a jeho koncového času

Syridlo - enzým, ktorý koaguluje proteín. K dispozícii v dvoch formách:

  • zvieracie syridlo pochádza z teľacieho alebo jahňacieho žalúdka kŕmeného materským mliekom,
  • rastlinné syridlo - mikrobiologické syridlo; neobsahuje živočíšne bielkoviny

Tvaroh - kompaktnejšia a hustejšia konzistencia mlieka získaná pridaním syridla. Zrazenina obsahuje väčšinu bielkovín prítomných v mlieku a tuku.

prečítajte si viac »
Domsjö, Švédsko
Domsjö, Švédsko

Syráreň založená Poľskými milovníkmi syrov žijúcich v Švédsku.

Sme rodinná spoločnosť. Nápad začať tu prevádzkovať výrobu syrov sa zrodil z túžby a dopyte po chutných Poľských syroch. Od priateľov sme často počuli, že by chceli jesť naše syry častejšie, a tak začala vznikať myšlienka na založenie syrárne. Mlieko kupujeme od miestnych farmárov a k výrobe pristupujeme osobito a s veľkou vášňou.
Mariola a Arkadiusz Grzelczak

Do syrárne sme doručili mimo iné kotol na syr SKH 100 EL PRO od PLEVNIK a profesionálnu dozrievaciu komoru s reguláciou vlhkosti a teploty. Okrem toho je plne vybavená príslušenstvom a pomocným zariadením, ako sú mliečne prípravky, syrové formy atď.

  Realizácia: Marec 2020

prečítajte si viac »
Parafínovanie / voskovanie syra
Parafinizace / voskování sýra

Po sušení môže byť syr pokrytý parafínom, ktorý zabráni nadmernému sušeniu a spomalí rast plesní behom procesu zretia.

Niektoré syry, napr. Swiss alebo Parmezán, majú silnú prírodnú kožu a nie sú parafínované. Aj tieto druhy syrov však môžu byť parafinované, pokiaľ vážia 1 kg alebo menej, čo im zabraňuje príliš vyschnúť a stvrdnúť.

Pred parafínizáciou vychladíme syr v chladničke niekoľko hodín - vďaka tomu sa parafín lepšie lepí.


Parafín zahrievame vo vodnej lázni, najlepšie na sporáku vybavenom kuchynským digestorom. Výpary sú veľmi horľavé, preto odporúčame pri tavení opatrnosť.


Pokiaľ chcete zabrániť tvorbe nežiadúcej plesne, otrite syr handričkou navlhčenou octom a vysušte na čistom povrchu.

prečítajte si viac »
Zrenie syrov
Zrání sýrů

Behom tejto fázy syr získava chuť a charakter zodpovedajúci jeho druhu. Zrenie môže trvať niekoľko dní, ale aj šesť rokov. Behom tejto fázy starostlivo kontrolujte teplotu a vlhkosť miestnosti, kde syr zreje. Správna teplota je veľmi dôležitá pre vývoj baktérií, ktorými sme mlieko ošetrili hneď na začiatku. Ich vývoj zaistí dostatočnú úroveň kyslosti, vďaka ktorej sa syr uchová. Väčšina syrov vyžaduje teplotu medzi 8 a 16 ° C a pomerne vlhké prostredie - 75–95%. Kľúčovým aspektom procesu zretia je neustála výmena plynov emitovaných syrom (vrátane oxidu uhličitého a amoniaku) a kyslíku prítomného v atmosfére.

prečítajte si viac »
Údený syr
Uzený sýr

Údenie je spôsob ako obohatiť chuť syra.

Dym, odparujúci kvapalinu, prináša na povrch syra tuk. V kombinácii s dymom má tuk konzervačné vlastnosti - pokiaľ je syr uchovávaný v suchu.
Údenie dáva syru zaujímavú chuť a krásnu zlatú farbu. (Poznámka: Parafínujeme (voskujeme) syr až po údení.)

Kľúčovým princípom údenia je slabý žiar. Syr by sa nemal zahrievať, aby nestratil tuk. Visieť by mal v miestnosti plnej dymu, kde teplota nepresahuje 4,5 ° C.
Najlepšie druhy dreva na údenie sú dub a jabloň.

prečítajte si viac »
Čierna, Pomoransko
Černá, Pomořansko

Syry v Pomoranskom vojvodstve.


Majitelia píšu: Medzi produkty, ktoré ponúkame, patrí mimo iné syr Szczecinek vyrobený na základe dedinského a neoceniteľného syru -  Halloumi, ten je skvelý na grilovanie, na panvicu aj pre vege hamburgery!
 
Do spracovateľského závodu sme dodali syrový kotol od PLEVNIK - model SKH 300 EL BAS +, maslo Janschitz Milky FJ 10 a mliečnu odstredivku Janschitz Milky FJ 90.

Realizácia: marec 2020

prečítajte si viac »
Kosovo, Kujavsko-pomorské vojvodstvo
Kosovo, Kujavsko-pomořské vojvodství

Malebná syráreň v Kosove. Okoliczne Gruczno je známe pre „Festival chuti“, kde sa môžete každý rok stretnúť s najlepšími pochúťkami z celého Poľska.


Takto o svojej syrárni píšu majitelia: Po celé roky sme na našej farme chovali dojnice. Pred časom sme sa rozhodli vyskúšať ďalšiu časť spracovania mlieka.
Vyrábame tvaroh a syr z nepasterizovaného kravského mlieka. Naše syry je možné určite považovať za jedinečné. Trik je vo výbere správneho mlieka.

Do syrárne sme dodali: kotol na syr Plevnik - model SKH 300 EL ADV + s planétovým súkolím a automatickým ovládačom MC500; JANSCHITZ MILKY FJ 32 maselnice; formy na syr a ďalšie príslušenstvo.

Realizácie: Apríl 2020

prečítajte si viac »
Mazovské vojvodstvo
Mazovské vojvodství

Do spracovateľského podniku v Mazovskom vojvodstve sme dodali druhú fermentačnú a chladiacu komoru. Klient chcel zostať anonymní. Závod vyrába produkty predávané po celom Poľsku.


Komory OZF umožňujú vykonávať ohrev / fermentáciu a chladenie plne automatizovaným spôsobom.


Sú ideálne na výrobu kvasených nápojov, ako je jogurt alebo kefír, ale taktiež pre ďalšie produkty.
 
Realizácia:  Apríl 2019 a Február 2020

prečítajte si viac »
Gruszowa, Podkarpatské vojvodstvo
Gruszowa, Podkarpatské vojvodství

Syr zo syrárne „Swoboda“ sa vyrába na farme v Gruszowě v Przemyślovském podhorí, medzi horami a lesmi. Všetky výrobky sú vyrábané 100% v súladu s prírodou.


Vyrába sa tu kozí a kravský syr.


Do syrárne sme dodali mimo iné SKH 200 EL Bas + kotol na syr od PLEVNIK a profesionálny syrový stôl od ATM.


Ďalšie rozšírenie závodu je plánované na budúci rok.
 
Realizácia: September 2019

prečítajte si viac »
Nowe Pawłowo, Mazovsko
Nowe Pawłowo, Mazovsko

Markowa Zagroda je malá mliekareň, ktorá sa nachádza na farme v Nowy Pawłów.


Agnieszka a Marek Zalewski spracovávajú svoju vlastnú surovinu - kravské mlieko - na maslo a syr vyrobené tradičnými metódami, bez akýchkoľvek zlepšujúcich alebo konzervačných látok.
 
Doručili sme mimo iné Kotol PLEVNIK P 200 EL ADV + a miska MILKY FJ 32.

Realizácia: Júl 2019

prečítajte si viac »
Gdynia, Pomořansko
Gdynia, Pomořansko

Syráreň u mora, ktorá vyrába remeselný a tradičný syr.

Vyrába sa tu aj skvelé maslo, tvaroh a ďalšie syry.

Prvá fáze implementácie prebehla na konci roku 2017 - potom sme mimo iné dodali Maselnice JANSCHITZ FJ 32.

Druhou etapu sme dokončili vo Februári 2019. Mimo iné bol k dispozícii plne vybavený kotol na syr SKM 150 od PLEVNIK.

prečítajte si viac »
Stoczek Łukowski, Lublinské vojvodstvo
Stoczek Łukowski, Lublinské vojvodství

Nová syráreň sa nachádza v krásnej obci Stará Róża v Łukowskej župe. Jedná sa o nádherne situovanú oblasť s lesmi Łukowskie.


Začali sme pracovať s kotlom SKM 150 s plným vybavením. Plánuje sa ďalšie zariadenie.


Realizácia: Január 2019

prečítajte si viac »
nahor
Shop is in view mode
Zobraziť plnú verziu stránky
Sklep internetowy Shoper Premium