
Cez víkend 18 a 19 februára 2017 sa na farme pod Grusza konala dielňa na výrobu syru a chleba Toto bol druhý workshop v Západopomoranskóm vojvodstve.
Behom dvoch intenzívnych pracovných dní sa účastníci dozvedeli o tajomstvách výroby základného syra.
Prvý deň seminára začal mspoločnou výrobou syru Koryciński.
Je to obĺúbený, jednoduchý syr vyrobený z čerstvého mlieka. Práve týmto syrom odporúčame zahájiť vaše dobrodružstvo výroby syrov.
Potom pripravovali účastníci ďalšie syry vo dvojiciach.
Prvý syr bol Zuławski, nazývaný taktiež Hand Kase.
Na každom účastníkovi záležalo, či ho urobil ako zrejúci syr alebo syr na rýchlu spotrebu.
Prvý deň workshopu skončil výrobou Goudy. Behom technologických prestávok sa zároveň pripravoval kvások na kváskový chlieb.
Druhý deň sa varil pravý Camebert a Oscypek a piekol sa taktiež kysnutý chlieb.
Účastníci si vzali vyrobené syry so sebou domov, aby ich ochutnali s rodinou a priateľmi alebo nechali ďalej zrieť.
Pracovalo sa ako vždy s mikrobiologickým syridlom, takže vyrobené syry boli vhodné pre vegetariánov :
https://serowar.cz/cs_CZ/p/Mikrobialni-syridlo-tekute/378
Na konci dielne dostali účastníci diplomy o zvládnutí seminára a všetkých receptov.
Workshop viedla Joanna Włodarska, zakladateľka Akademie Siedliska Pod Lipami, kulinárska novinárka, šéfkuchárka a špecialista na syr a pečenie s kváskom.
Domáca výroba syrov je zdravý mimoriadny koníček, naviac je možné ho prevádzkovať v akejkoľvek kuchyni.