Typické potencionálne problémy
Typické potenciální problémy

Hotový sýr je příliš suchý a tvrdý.

Možná príčina
Pridané nedostatočné množstvo syridla.
Riešenie
Pridajte ďalšie syridlo.

Možná príčina
Tvaroh bol krájaný príliš jemne.
Riešenie
Režte tvaroh na väčšie kocky.

Možná príčina
Zrazenina bola zahriatá na príliš vysokú teplotu.
Riešenie
Znížte teplotu.

Možná príčina
Tvaroh bol zmiešaný príliš energicky.
Riešenie
S tvarohom zachádzajte opatrne.




Kyslosť behom výroby syra nie je dostatočne vysoká.

Možná príčina
Kultúra štartovacích baktérií nefunguje.
Riešenie
Mlieko obsahuje antibiotiká. Pri výrobe syrov nepoužívajte mlieko od zvierat užívajúcich lieky.

Možná příčina
Štartovacia kultúra bola infikovaná.
Riešenie
Použite nový štartér.

Možná příčina
Nástroje obsahujú zbytky čistiacich prostriedkov, hlavne chlóru.
Riešenie
Opatrne umyte všetky nástroje.




Mlieko nekoaguluje a netvorí pevný tvaroh.

Možná príčina
Bolo použité málo syridla.
Riešenie
Zvýšte množstvo syridla.

Možná príčina
Bola použitá nízka kvalita syridla.
Riešenie
Použite vysoko kvalitné syridlo a poriadne ho uložte.

Možná příčina
Po zriedení príliš teplou vodou prestala fungovať funkcia syridla.
Riešenie
Syridlo rozpustite v chladnej vode.

Možná příčina
Syridlo bolo zmiešané v rovnakej miske ako syrová farba.
Riešenie
Uistite sa, že sa syridlo nemiesi s farbou.

Možná príčina
Teplomer nie je presný a teplota mlieka bola príliš nízka.
Riešenie
Skontrolujte, či je teplomer presný jeho umiestnením do vriacej vody. Mal by vykazovať rovnomerne 100 stupňov C.

Možná príčina
Mlieko má mledzivo.
Riešenie
Nepoužívajte mlieko, ktoré obsahuje mledzivo.




Po pridaní syridla za miešania mlieko koaguluje príliš rýchlo a tvorí zrazeninu s veľmi malými zrnami.

Možná príčina
Mlieko má príliš mnoho kyslosti.
Riešenie
Koagulácia by mala nastať najskôr 5 minút po pridaní syridla. Znížte kyslosť.




Po lisovaní je náročné vybrať syr z formy.


Možná príčina
V mlieku sa vytvorili koliformy a / alebo huby, ktoré produkujú plyn, čo spôsobuje nadýmanie syru behom lisovania, takže po lisovaní je náročné vybrať syr z formy.
Riešenie
Prísne dodržujte hygienické pravidla. Nástroje sterilizujte vo vriacej vode alebo v sterilizačnom roztoku, pre výrobu syrov používajte jedine čisté a studené mlieko. Syrové mlieko musí byť pasterizované.




Po lisovaní je náročné odstrániť šatku/plachtu; kúsky syra sa odtrhávajú.

Možná príčina
Syr bol infikovaný koliformami a / alebo kvasinkami.
Riešenie
Prísne dodržujte hygienické pravidla.


Možná príčina
Pri výrobe nebol syr zavinutý v čerstvej šatke/plachte.
Toto je bežná príčina problémov u syrov vyrobených pomocou termofilných kultúr.
Riešenie
Previnúť syr, postupujte podľa receptu.




Po krájaní syra uvidíte v jeho tele malé diery- syr vyzerá ako huba.

Možná príčina
Syr bol infikovaný koliformami a / alebo kvasinkami. To je možné vidieť behom zahrievania: tvaroh má inú farbu než obvykle, veľmi podobný telu chleba.
Riešenie
Prísne dodržujte hygienické pravidla.



Behom zretia sa pod parafínom objavujú vlhké škvrny, ktoré začínajú hniť.

Možná príčina
Syr sa neobracal dostatočne často.
Riešenie:
Na začiatku zretia syr obracajte najmenej raz denne.


Možná príčina
Syr obsahuje príliš mnoho tekutiny.
Riešenie
Prijmite opatrenia ku zníženiu obsahu tekutín.



Behom sušenia alebo po parafinácii sa na povrchu syra vytvorí pleseň.

Možná príčina
Zretie má príliš vysokú vlhkosť a / alebo nie sú dodržiavané potrebné hygienické pravidla.
Riešenie
Dôkladne umyte police, na ktorých syr zreje. Znížte vlhkosť v miestnosti.



Behom výroby syrov je príliš vysoká kyslosť.

Možná príčina
Mlieko bolo skladované za nevhodných podmienok pred výrobou syrov alebo pasterizáciou.
Riešenie
Čerstvé mlieko okamžite ochlaďte na teplotu pod 1,5 ° C. Mlieko skladujte pri takejto teplote alebo nižšej, dokiaľ nezačne výroba syrov.

Možná príčina
Pridané príliš mnoho štartéru.
Riešenie
Znížte množstvo štartéru.

Možná príčina
Proces okyslenia trval príliš dlho.
Riešenie
Skráťte čas okyslenia a pridajte syr skôr.

Možná príčina
Syr je príliš vlhký.
Riešenie
Prijmete opatrenia ku zníženiu obsahu vlhkosti v syre.


Behom sušenia sa povrch syra stáva mastným.

Možná príčina
Sušení syra prebieha pri príliš vysokej teplote.
Riešenie
Presuňte syr do chladnej miestnosti. Teplota by nemala presiahnuť 18 ° C.

Možná príčina
Tvaroh bol zmiešaný príliš energicky.
Riešenie
Spracovávajte zrazeninu jemnejšie.

Možná príčina
Zrazenina bola zahrievaná na príliš vysokou teplotu.
Riešenie
Behom ohrevu znížte teplotu.



Syr je bez chuti alebo nie je dostatočne výrazný.

Možná príčina
Zretie trvalo príliš krátko.
Riešenie
Nechajte syr zrieť po dobu stanovenú v receptom alebo dlhšie.

Možná príčina
Úroveň kyslosti nebola dostatočne vysoká.
Riešenie
Zvýšení kyslosti behom výroby syrov.



Syr je príliš vlhký.

Možná príčina
V procesu výroby syrov nebolo okyslenie vykonané správne.
Riešenie
Zvýšenie kyslosti behom výroby syrov.

Možná príčina
Mlieko má príliš mnoho tuku.
Riešenie
Obsah mliečneho tuku by nemal prekročiť 4,5%. Pokiaľ je vyšší a objavuje sa príliš vysoká vlhkosť, je treba pred prípravou syra trochu krému odstrániť.

Možná príčina
Tvaroh bol zahrievaný príliš rýchlo. Zvýšenie teploty príliš rýchlo spôsobí, že sa okolo zŕn vytvorí film, ktorý im zase zabráni vypúšťaniu  tekutiny.
Riešenie
Teplota behom ohrevu by mala byť zvyšovaná postupne - nie viac než 0,5 stupňov každých 5 minút.

Možná príčina
V tvarohu zostalo príliš mnoho srvátky.
Riešenie
Režte tvaroh na menšie kúsky.

Možná príčina
Zrazenina bola zahrievaná na nízku teplotu.
Riešenie
Behom ohrevu zvýšte teplotu.


Syr má horkú chuť

Možná príčina
Hygienické požiadavky neboli pri spracovaní mlieka alebo príprave nástrojov dostatočne dodržané.
Riešenie
Pred výrobou musí byť mlieko skladované na chladnom mieste. Nástroje musia byť sterilne čisté a bez usadenín kyseliny mliečnej (hromadí sa na povrchoch, ktoré boli dlho v kontakte s mliekom; môžu byť odstránené čistiacou kvapalinou pre výrobky prichádzajúce do styku s kyselinou mliečnou).
Pred výrobou syra zo syrového mlieka sterilizujte všetky nástroje.

Možná príčina
Bolo použité príliš mnoho syridla.
Riešenie
Znížte množstvo syridla.

Možná príčina
Príliš vysoká kyslosť behom výroby syra.
Riešenie
Prijmite opatrenie ku zníženiu kyslosti.

Možná príčina
Po rozdrvení bolo do tvarohu pridanej príliš málo soli.
Riešenie
Dosoľte.



Syr má rozhodne príliš kyslú chuť.

Možná príčina
Syr má príliš mnoho vody.
Riešenie
Behom výroby syrov znížte množstvo tekutiny.

Možná príčina
Príliš vysoká kyslosť behom procesu výroby syrov.
Riešenie
Znížte produkciu kyslosti.

nahor
Shop is in view mode
Zobraziť plnú verziu stránky
Sklep internetowy Shoper Premium