Stanovenie začiatku koagulačného procesu a jeho koncového času
Stanovení začátku koagulačního procesu a jeho koncového času

Syridlo - enzým, ktorý koaguluje proteín. K dispozícii v dvoch formách:

  • zvieracie syridlo pochádza z teľacieho alebo jahňacieho žalúdka kŕmeného materským mliekom,
  • rastlinné syridlo - mikrobiologické syridlo; neobsahuje živočíšne bielkoviny

Tvaroh - kompaktnejšia a hustejšia konzistencia mlieka získaná pridaním syridla. Zrazenina obsahuje väčšinu bielkovín prítomných v mlieku a tuku.

 
Pokiaľ si všimneme, koľko času zaberie zrážanie, než začne koagulačný proces, môžeme vypočítať čas, ktorý mlieko potrebuje ku koagulácii - je to asi 2,5krát viac.

Tu sú dva spôsoby, ako zistiť, či sa vaše mlieko začalo zrážať:

  • Na povrch mlieka sme dali čisté špáratko. Po zahájení koagulácie sa špáradlo prestane pohybovať.
  • Kvapku vody kvapneme na povrch mlieka. Pokiaľ spočíva na povrchu alebo sa vsakuje len pomaly, znamená to, že bol zahájený proces koagulácie.
nahor
Shop is in view mode
Zobraziť plnú verziu stránky
Sklep internetowy Shoper Premium