Parafínovanie / voskovanie syra
Parafinizace / voskování sýra

Po sušení môže byť syr pokrytý parafínom, ktorý zabráni nadmernému sušeniu a spomalí rast plesní behom procesu zretia.

Niektoré syry, napr. Swiss alebo Parmezán, majú silnú prírodnú kožu a nie sú parafínované. Aj tieto druhy syrov však môžu byť parafinované, pokiaľ vážia 1 kg alebo menej, čo im zabraňuje príliš vyschnúť a stvrdnúť.

Pred parafínizáciou vychladíme syr v chladničke niekoľko hodín - vďaka tomu sa parafín lepšie lepí.


Parafín zahrievame vo vodnej lázni, najlepšie na sporáku vybavenom kuchynským digestorom. Výpary sú veľmi horľavé, preto odporúčame pri tavení opatrnosť.


Pokiaľ chcete zabrániť tvorbe nežiadúcej plesne, otrite syr handričkou navlhčenou octom a vysušte na čistom povrchu.



Naneste parafín na špeciálnu, k tomu určenú, kefu s prírodnými štetinami. S každou stranou syra manipulujeme zvlášť.
Po vysušení parafínu syr otočíme a zatrieme ďalšiu stranu.
Parafín veľmi rýchlo schne.
Pre zaistenie účinnej ochrany syra by mali byť použité dve tenké vrstvy. Každá nasledujúca vrstva môže byť nanesená okamžite po vysušení predchádzajúcej vrstvy

Ďalším spôsobom je ponoriť syr (po jednej strane) do parafínu. Pohyb tam a späť musí byť veľmi rýchly, aby sa predchádzajúca parafínová vrstva neroztavila. Pri ponáraní buďte veľmi opatrní, pretože parafín je veľmi klzký. Pred nanesením ďalšej vrstvy počkajte, než predchádzajúca vrstva zaschne.

wosk

Opakované použitie parafínu
Parafín je veľmi plastický - je možné ho ľahko oddeliť od hotového syra a môže byť opakovane úspešne použitý.

 

nahor
Shop is in view mode
Zobraziť plnú verziu stránky
Sklep internetowy Shoper Premium